Als de behandeling klaar is en de tanden mooi recht staan, blijft dat altijd zo?
Vaak wel maar helaas niet altijd voor 100%. Belangrijk is dat na het verwijderen van de brackets gedurende lange tijd (± 2 jaar!) zogenaamde retentie beugels worden gedragen. Dit omdat tanden en kiezen langdurig de neiging hebben weer naar hun oude positie te willen schuiven. De retentiebeugels voorkomen dit.
Bestaat er een leeftijdsgrens voor een orthodontische behandelding?
Nee, in principe is er geen leeftijdsgrens voor een orthodontistische behandeling. Wel zijn orthodontische behandelingen van volwassenen vaak complexer omdat de kaken uitgegroeid zijn en de tanden en kiezen al een tandheelkundige historie hebben (vullingen ed). Ten alle tijde geldt dat de conditie van het tandvlees en kaakbot goed moet zijn voordat de orthodontische behandeling gestart kan worden.
Wat is de beste leeftijd om voor het eerst naar de orthodontist gaan?
De beste tijd om naar de orthodontist te gaan is als uw kind aan het wisselen is. De gangbare leeftijd ligt rond het 10 -11 jaar (groep 7). Bij ernstige gebitsafwijkingen moet soms eerder worden ingegrepen.
Heb ik een verwijzing van mijn tandarts nodig?
Nee, dat is niet nodig. Wel is het prettig wanneer de tandarts aangeeft waarom er eventueel een beugel nodig is. Ook moet u de tandarts blijven bezoeken voor de halfjaarlijkse controle.
Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?
Behandelingen duren meestal een half jaar tot 3 jaar. De duur hangt af van de ernst van de afwijking, maar ook van de motivatie om de beugel zo goed mogelijk te dragen.
Is het plaatsen van een vaste beugel pijnlijk?
Nee, het plaatsen is niet pijnlijk. Nadat de beugel is geplaatst, zijn de tanden en kiezen gevoelig of zelfs pijnlijk. Dit vervelende gevoel verdwijnt na enkele dagen en kan, indien nodig met behulp van paracetamol onderdrukt worden. Na een controle van de beugel of het indoen van de volgende aligner wordt de druk op de tanden en kiezen weer even opgevoerd waardoor deze tijdelijk gevoelig kunnen worden.
Mag ik met een vaste beugel cola drinken?
Het drinken van frisdranken, vruchtensapjes en limonade is niet verstandig. Door de zuren in deze dranken lost je glazuur op en ontstaat er ontkalking van je tanden en kiezen.
Met een beugel is het toch al lastiger om je tanden en kiezen goed schoon te houden. Wanneer er dan ook nog frisdrank wordt gedronken bestaat de kans dat de kwaliteit van het glazuur achteruit gaat (dit wordt tanderosie genoemd). Het is daarom beter zo min mogelijk frisdrank, vruchtensapjes en limonade te drinken
Vergoedt de verzekering de orthodontische behandeling?
Alleen als u aanvullend verzekerd bent. De hoogte van de vergoeding verschilt sterk per ziektekostenverzekeraar en per pakket. Het is verstandig de polisvoorwaarden goed na te lezen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.
Een actueel overzicht van de vergoedingen voor orthodontische behandelingen tot 18 jaar van diverse Zorgverzekeringen treft u hier aan.
Een actueel overzicht van de vergoedingen voor orthodontische behandelingen voor volwassenen van diverse Zorgverzekeringen treft u hier aan.
Een orthodontiebehandeling wordt alleen in zeer ernstige gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Zorgverzekeraar bieden vergoeding wel aan in de aanvullende tandartsverzekering. De voorwaarden van de verschillende zorgverzekeraars kunnen behoorlijk verschillen. Bijvoorbeeld: wordt er een maximumbedrag uitgekeerd per behandeling of per jaar, wordt er een maximum percentage uitgekeerd van de behandeling. LET OP ! Op dit moment hebben veel verzekeraars als voorwaarde dat je eerst een paar keer premie moet betalen voordat je aanspraak kunt maken op een vergoeding.
Wat zijn de kosten van een orthodontische behandeling?
De kosten voor een behandeling lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van de ernst van de afwijking. Tijdens het eerste consult wordt een globale inschatting gegeven van de kosten. Zodra het definitieve behandelplan is vastgesteld, krijgt u een specifieke kostenbegroting. De tarieven die gehanteerd worden zijn wettelijk bepaald en in te zien bij de Nederlandse Zorg Autoriteit.
Staat jouw vraag over een beugel hier niet bij?
Mocht je nog andere vragen hebben, dan beantwoorden we die graag!